MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Thursday, December 18, 2008

::: Wudhuk :::

rugi la klw sesape xamek wuduk...wuduk ni bkn je mase nk solat or ngaji...tp time u all nk kuar rumah ke...sblm tido ke...insyaAllah kemane u all pegi, roh yg u all bawak akan slamat....slagi u all berade dlm lindungan Allah... =p

1.Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah ampunilah dosa mulut dan lidahku ini " Penjelasan : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak Berfaedah.

2.Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini". Penjelasan : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.

3.Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini" Penjelasan: Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan

4.Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisabku di tangan kiriku ini". Penjelasan : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri

5.Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindungilah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan ArasyMu" Penjelasan : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.

6.Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah,ampunilah dosa telinga ku ini" Penjelasan : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah, mendengar lagu2 berunsur maksiat.

7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkan-lah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim". Penjelasan : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.

8.Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu Dengan,"YaAllah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat" Penjelasan : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.

Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wudhuk sedemikian rupa?Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita peroleh dalam menghayati Islam?Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam?Bersyukurlah dan bertaubat selalu

No comments:

Post a Comment